11 Ağustos 2008 Pazartesi

GERÇEK PROFİTEROL :)



Seneler önce denediğim (15-20 sene önce) bir tarifti profiterol. Geçen gün, o zamanlar yaptığım tarifleri yazdığım defteri karıştırırken görünce tekrar denemek istedim. Eşimin en sevdiği tatlı olmasına rağmen neden daha önce aklıma gelip yapmadığıma hayıflandım doğrusu. İlk yaptığımda bana çok zahmetli gelmesi bir sebebi olmalı :) Bu sefer internettede bir araştırayım dedim. Profiterol tarifleri hemen hemen hep aynı. Çok az farklılıklar var. Yumurta sayıları veya un-su oranlarında farklılıklar oluyor. Ben tarifi daha önce denediğim tariften yana kullandım ve Hünerli Bayanlar Müge'nin püf noktalarından faydalandım. Bu sefer yapmak bana zor gelmedi, bundan sonra sık sık yapacağım tarifler arasına girdi. Daha önce mutfak konusuna yabancı olduğum için zor gelmiş olmalı :)


Malzemeler :
4 iri yumurta veya 5 normal boy yumurta,
1 cup un, (1 cup = 240 ml. lık bardak )
1 cup su,
100 gr tereyağı,
Yarım tatlı kaşığı tuz, yarım tatlı kaşığı şeker.
Yapılışı :
Su, yağ, tuz ve şekeri bir tencereye koyup eritin, daha sonra unu ekleyerek iyice karıştırın. Bir süre devamlı karıştırarak pişirin ve altını kapatın. Karışım ılındıktan sonra teker teker yumurtaları tam olarak hamura yedirdikten sonra ekleyin. Tepsiye yağlı kağıt serdikten sonra kabarma payını hesaba katarak tatlı kaşığı ile küçük küçük yuvarlaklar halinde dökün. Ben iki tatlı kaşığı ile yuvarlayarak yapmadım. Tek tatlı kaşığı ile tepsiye mümkün olduğu kadar yuvarlak şekilde döktüm. Tepsiye hafif yayılıyorlar, hiç endişelenmeyin bunlar nasıl yuvarlak toplar olacak diye inanın oluyor :) Müge gibi, 200 C derecede 20 dk. daha sonra 150 C derecede 15 dk. pişirip, 10 dakikada kapağını açmadan bekledim.
İÇ KREMASI:
2,5 su bardağı süt,
1 su bardağı şeker,
1 çay bardağı un,
1 yemek kaşığı mısır nişastası,
1 iri boy yumurta,
2 paket premium vanilya,
Yapılışı :
Yumurtayı ve şekeri çırpıp üzerine sütü ilave edin, daha sonra un ve nişastayı ekleyip tel çırpıcı ile çırparak pişirin. Devamlı karıştırarak pişirdikten sonra, mikserle vanilyayı ekleyerek iyice çırpıp soğutun.
Bu ölçüde bir iç kreması eğer profiterolleri tam doldurmak istiyorsanız yeterli gelmeyecektir. İki ölçü yapmanız gerekir. Ben profiterol toplarının yarısını daha sonra kullanmak üzere buzluğa koydum. Yukardaki ölçüde bir hamurla resimde görünen kadar toplar ve 14 adet orta boy ekler pastası çıktı. Kremayı ucu sivri krema sıkacağına doldurup, topların altından batırarak doldurmak kolay oluyor. Profiterolu doldururken kremanın ve topların tamamen soğuk olmaları gerekiyor.
Çikolata Sosu: Bu ölçülerde hamur için iki adet hazır çikolata sosu yeterli olacaktır. Ben evde hazır çikolata sosu olmadığı için bir kutu krema ve 180 gr. bitter çikolatayı eritip üzerine döktüm. Yapanlara afiyet olsun :)

19 yorum:

Delfina ; dedi ki...

Çok güzel olmuş Nilgüncüm,bu işin sırrı gerçekten püf noktasında.Ben ilk denememde çok güzel yapmıştım,aradan 15 yıl filan geçince yaptım bir baktım ki dümdüz oldu :))

deneye yanıla işte :) ellerine sağlık...

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili Nilgün;
Blogunu, şeker hamurlu figürlerini hayran hayran izlediğim bir ustanın benden fikir alması beni çok mutlu etti.
Bende bir sonraki yapışımda tereyağlı deneyceğim mis gibi olur herhalde.
Maşallah ne güzelde kabarmışlar.
Ellerine sağlık ve afiyet şeker olsun.

PASTASEHRİ dedi ki...

Canım çook güzeller...Tamda rejimin ortasında hemde tatile 5 kala : ))
ellerine sağlık ben hep korktum yapmaktan hamurunu tutturamam diye.Senin mutfağından geçen her tarife sonsuz güveniyorum. ama tatil dönüşü denesem iyi olur herhalde
sevgiler
Funda

lezzetlilerim dedi ki...

Süper olmuşlar arkadaşım.Ellerine sağlık. sevgiler

Unknown dedi ki...

Delfina'cim bende ikinci defa sansa birakmayip arastirmakla iyi yapmisim desene :)

Muge'cim profiterol yapimi ile ilgili gercekten butun puf noktalarini ayrintili anlatmissin canim, cok tesekkurler :)Normal yagla nasil oluyor bilmiyorum ama tereyagi ile inan cok guzel olmustu :)

Funda'cim ne yapalim bende senin gibi rejimdeyim ama arada bozmak fena olmuyor :)Ayrica iltifatin cok hos canim, bu tarifle inan hic korkma harika oldular :) Puf noktalara dikkat et yeter :) Iyi tatiller canim.

Azize'cim tesekkur ederim canim :)

Sevgiler...

Mutfak Havlusu dedi ki...

bende çok beğendim özellikle hamuru güzel olmuş ki onlar bile tek başlarına gayet güzel görünüyor,ellerinize sağlık.

Halenze dedi ki...

e tebrikler ne diyim. ben beceremedim . sıkma torbası patladı. bende kaşıkla koydum ama ayarlayamadım boyutlarını poğça gibi oldular:)) ellerine sağlık...

enn pasta dedi ki...

Öncelikle ellerinize,emeklerinize sağlık.
Şeker hamuru ile yapılan şimdiye kadar (Türkiye'de) rastladığım en güzel detay çalışmaları olmuş.

Eğer blogunuzda/sitenizde bundan sonra sadece sizi temsil edecek ,size özgün bir başlık tasarımı (header) kullanmak istiyorsanız http://evrenscizgiler.blogspot.com/search/label/site%20ba%C5%9Fl%C4%B1%C4%9F%C4%B1%20tasar%C4%B1m%C4%B1

linkini ziyaret edip ,benimle irtibata geçebilirsiniz.Tamamiyle kişiye özgü,temaya özgü logo ve başlık tasarımı yapıyorum.
Ayrıntılar için iletişim : hakev98@gmail.com

İyi günler dilerim.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

SEVGİLİ NİLGÜN merhabalar.
nasılda ben sizden haberdar olmamışım ,hala şaşkınım doğrusu,
çok ama çok beğendim emeklerinize sağlık. bloğunuz rengarenk karnavallar gibi..
pasta diyarı adeta :))
)
hem bir BOĞAZ kızı daha bulduğuma çok sevindim. Oralarda doğduk,büyüdük,okuduk,evlendik,barklandık :)

günleriniz böyle tatlı, böyle candan geçsin inş..
Profiterol harika..eline sağlık

svglrrrrrr NuNu

Esra Kars dedi ki...

Ahhh olsa da yesem dedirtti bana bu profiterol :)

Unknown dedi ki...

Zeynep, emin ol cok guzel ve kolay bir tarif bu :)

Ozlem, bosver nasil olsa oylede tadi degismiyor :)himmm olsada yesek :)

Evren iltifatina ve ilgine cok tesekkur ederim.

Nunu tesekkur ederim guzel yorumuna. Bogazin guzelligi bir baska dogrusu, biz sansli kisilerdeniz :)

Canim, ben sana yaparim yeriz beraber :)

Sevgiler...

zarpandit dedi ki...

benim profiteroller yamuklu yumukluydu yahu seninkiler yine usta eli değimiş oldugundan mukemmel :)

üstadım sayende her seker hamurumdan uzaklastıgımda yeniden basşlıyorum bloguna bakıp resmen gaz yani bir neviii :)

hcr hobi atölyesi dedi ki...

canım cok lezzetli duruyolar,
ellerine sağlık...
not: artık değiştir şu tarifi profiterol krizine girdim bende yapacammm başka yolu yok:)
sevgiyle kal...

Unknown dedi ki...

Gokce'cim olsunda yamuk yumuk olsun :) profiterolun yamuguda makbuldur canim :)

Hacer'cim merak etme bak degistirdim :) Ama denemeden durma derim :)

Sevgiler...

Aysultan... dedi ki...

Ellerinize sağlık bayılırım profiterole :))

betül kars dedi ki...

tarifiniz için çok teşekkür ederim yarın mutlaka yapıcam şimdi çok geç oldu NİCE BELE TARİFLERE:) :)

sarımutfak-hande dedi ki...

çok severim bu tarifi deneyeceğim ellerine sağlık
sevgiler

Adsız dedi ki...

ay cok güzel olmus hersek bayildi tsk trif icin.

Adsız dedi ki...

yaa arkadaşlar ben yaptım ama başka bir tarife göre bir berbat oldu, bir berbat oldu anlatamam çekiçle vursam kırlmaz şişmedide üstelik :S:S:S.... ama tadı çok güzeldi... tabi hamur kıtır kıtır oldu bende yarıyarıya kesip tepsiye dizdim üzerinede kakaolu tavuk göğsü döktüm... ama hiç birşeye benzemedi!!! hakikaten çok püf noktalı ve çok zarif bir tatlı... becerebilenleri tabrik ediyorum... ama yapana kadarda deniyeceğim !!! :)))) herkese iyiakaşmlar...:))))