24 Ekim 2007 Çarşamba

KEÇİBOYNUZLU KAP KEK


Bu kap kek tamamen doğaçlama ortaya çıkan bir tarif oldu:) Fakat gerçekten kıvamı ve lezzeti ile kendi kendime tamam artık kendi reçetelerimi oluşturabilirim dedim :)
Bu kap keki muzluda denedim ve muz aromasından hoşlananlara onu tavsiye ederim. Muzlu yapacak olanlar keçiboynuzu tozunu kullanmasın.
Malzemeler:
125 gr. bitter kuvartür çikolata,
1 jumbo boy yumurta,
135 gr. un,
50 gr. nişasta,
1 çay bardağı şeker,
1 çay bardağı su,
1 çay bardağı kefir,
50 gr. tereyağı,
1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
1 fiske karbonat,
1 yemek kaşığı keçiboynuzu tozu veya bir adet olgunlaşmış muz,
Kuru üzüm, fındık veya cevizde eklenebilir.
Yapılışı :
Çikolata, yağ, şeker ve su eritildikten sonra bir süre soğumaya bırakılır. Çırpılan yumurta ile kefir ilave edilir karıştırılır. Un, nişasta, kabartma tozu, karbonat, keçiboynuzu tozu elendikten sonra iki kerede karışama eklenip karıştırılır. Muz eklenecekse çatal ile ezildikten sonra ilave edilir. Kuru üzüm, fındık veya cevizde konduktan sonra kalıplara paylaştırılır. Bu ölçüde ben Tegral'in on adet kabına paylaştırdım. 180 C derecede 30-40 dk. sonra kontrol edilerek çıkarılır. Yapanlara şimdiden afiyet olsun :)

23 Ekim 2007 Salı

SANDVİÇ KURABİYE



Australian Women's Weekly'nin kurabiye serisinden denediğim bu sandviç kurabiyeler benim çok hoşuma gitti. Çamur keki çok sevdiğimden kıtır kıtır bisküvi kurabiyeler arasında yumuşacık kek tam benlik... Bu kurabiyeleri yaparken tarife mümkün olduğu kadar uymaya çalıştım. Genellikle uyguladığım tariflerde aslına uymam pek nadir olur. Ufak tefek kafama göre birşeyler değiştirmeden duramıyorum :) Tarifin aslınının yanında, kendi yaptığım çok ufak değişikliği de belirttim.

Çamur Kek Malzemeleri:

150 gr. tereyağı,

100 gr. bitter çikolata,

2 yumurta sarısı,

1 cup şeker (220 gr),

1/2 cup su (120 ml),

2 yemek kaşığı kahve likörü( sulandırılmış iki şeker kaşığı kahve granülü koydum),

1 cup kek un (150 gr),

2 yemek kaşığı kakao,

Yapılışı :

Yağ, çikolata, su ve şeker, kahve bir kapta ısıtılarak eritilir. Soğutulduktan sonra içine iki yumurta sarısı çırpılarak eklenir. Un eklenip karıştırıldıktan sonra ben kare borcamda 180 C derecede yarım saat pişirdim. Çamur keki aynen uyguladım herhangi bir değişiklik yapmadım :)

Bisküvi Malzemeleri :

250 gr. tereyağ,

1,5 cup esmer şeker (330 gr),

2 yumurta,

3 cup un (450 gr),

1/2 cup kek un (75 gr),

1/2 cup kakao (50 gr) ben 30 gr. kullandım.

Tarifin aslında yoktu ama ben bir tatlı kaşığı tarçın ve bir çay kaşığı zencefil ekledim.

Yapılışı :

Yumurta şeker ve yağı mikserle çırptıktan sonra un, kakao ve baharat karışımını iki seferde ekleyerek yoğurun. Bir süre buzdolabında dinlendirdikten sonra istediğiniz kalıplarla 3-4 mm. kalınlığında şekiller çıkarın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı dizip, 180 C derece fırında ben tarifte 12 dk. demesine rağmen 17 dk. pişirdim.

Bisküviler soğuduktan sonra aynı kalıplarla çamur kekten şekiller çıkarıp üzerlerine nutella (tarifte ganaş vardı) sürüp aralarına koydum. Bisküvi hamurunun yarısı çamur keklere yetecekmiş. Ben kalan hamuru daha sonra kullanmak üzere buzluğa kaldırdım.

1 Ekim 2007 Pazartesi

ELİF'İN PASTASI


Bu hafta sonu hiç planda yokken aniden pasta yapmam gerekti. Cumartesi günü erkek kardeşimin kız arkadaşını (müstakbel gelin adayımız) annemde iftarda ağırladık :) Bu vesile ile kızkardeşlerimde anneme gelince (bu arada tek evli ben olmama rağmen annemin yanında bir tek ben varım :)) Nilüfer, üniversiteden çok yakın arkadaşı ve şuan ortağı olan Yasemin'in kızı Elif'in doğum günü olduğunu ve pasta yapıp yapamayacağımı sordu. Doğrusu çok ani oldu daha önce söyleseydin daha iyi olurdu desemde tabiki balıklama atladım :) Hemen o akşam pandispanyasını ve üstündeki süslemeleri yaptım. Bu pastanın modelini daha önce Nukhet'de ve başka pastalarda görmüş ve çok beğenmiştim. Kolay olur düşüncesiyle bu modelde karar kıldım. Fakat ilk defa benim bir resimden bakmadan (kopyalamadan) kafamdan yaptığım bir pasta oldu bu :) Aslında pastayı benmi yoksa Nilüfer'mi yaptı oda tartışılır tabi :) Çünkü kızkardeşim bende sana yardım ederim diyerek pastada gördüğünüz çiçekleri, kediyi (bunda biraz müdahelem oldu) ve yumağı hazırladı. Geriye bana süslemede bir şey kalmadı tabi :) Bu sayede hiç zorlanmadan kısa zamanda hazırladığım bir pasta oldu bu :) Fakat kızkardeşim ben süslemelerin bu kadar zor olduğunu tahmin etmiyordum dedi. Kendisi oyun hamurlarından tecrübeli olmasına rağmen, çok vakit alıyor bu iş dedi :) Bu gün yeni açtıkları anaokulunda Elif'in bu pastayla doğum günü kutlaması var. İyiki doğdun Elif'cik...

Pandispanya Malzemeleri :
26-28 cmlik. kalıp;

8 orta boy yumurta,
1,5 su bardağı şeker (200 ml'lık bardak)
1 çay bardağı süt (100 ml'lık bardak)
1/2 çay bardağı portakal suyu ( yoksa süt)
75 gr buğday nişastası,
225 gr un,
1 paket premium vanilya,
1 paket kabartma tozu,
1 çay kaşığı krem tartar,

Yapılışı:

Yumurtaların sarıları ve beyazları birbirinden ayrılır. Şekerin üçte biri sarıları ile mayonez kıvamına gelinceye kadar, kalan şeker yumurta beyazları ve krem tartar ile en az on dakika kabı ters çevirdiğinizde düşmeyecek kıvama gelene kadar çırpılır. Yumurta sarılarına süt ve koyulacaksa portakal suyu eklenir. Birlikte elenen un, nişasta, vanilya, kabartma tozu karışımının üçte ikisi yumurtaların sarısına eklenip kısa bir süre çırpılır. Daha sonra yumurta beyazları eklenip alttan üste doğru söndürmeden spatulayla karıştırılıp kalan un karışımı eklenip homojen bir karışım elde edilir. 170C derecede pişirilir.



Krema Malzemeleri :

2 yumurta,
1 küçük kutu süt kreması,
1 su bardağı süt (200 ml.lık bardak)
5 yemek kaşığı buğday nişastası (silme),
200 gr. kuvartür bitter çikolata,
1 çay bardağı şeker,
2 yemek kaşığı kakao (silme)

Yapılışı :

Yumurtalar tencerede çırpılır, krema, süt, şeker ve nişasta eklenerek aygazda karıştırılır.Çikolatala eklenerek eritilir, kaynamaya başlayınca alınıp mikserle çırpılarak soğutulur.

Bu ölçülerdeki krema 22-24 cm.lik pasta için daha uygun olur. Kremam bana biraz az geldi. Pastayı üçe ölüp arasına krema, frambuaz, damla çikolata koyarak yaptım. Pastanın kenarlarına krema yetmediği için şeker hamurunu koyduğumda kenarlardan yapışmadığı için üst çevrede çatlamalar oluştu. Bir dahakine 26 cm. lik pasta için bir buçuk ölçü krema kullanacağım :)