7 Ocak 2009 Çarşamba

Katmer Poğaça


Katmerli Poğaça tarifini Esra'nın önerisiyle, Mutfak Güncesi Şaziye'den faydalanarak yapmıştım. Ben gerçekten çok beğendim. Gerçi benim yaptığım milföy hamuru tarzı bir poğaça olmadı, fakat çok yumuşak ve lezzetli bir poğaçaydı. Normalde yaptığım poğaçalardan daha iri poğaçalar elde ettim bu tarifte. Fakat ben bir daha ki yapışımda hamuru önce iki parçaya ayırıp, daha küçük ve daha fazla sayıda poğaça elde etmeyi planlıyorum :) Tarifi bana önerdiği için Esra'ya ve blogunda yayınlayan Şaziye'ye teşekkürler.

Malzemeler :

1 su bardağı ılık süt,

1 çay bardağı sıvıyağ,

1 yumurta ( sarısı üstüne sürülecek)

1 paket instant kuru maya,

1 tatlı kaşığı şeker,

1 tatlı kaşığı tuz,

Aldığı kadar un

100 gr tereyağ,

Peynir ve maydonoz

Yapılışı :

Ilıtılmış süt, sıvıyağ, tuz, maya, şeker, yumurta akı ve unla kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır. Mayalanmadan 8 parçaya ayrılır. Daha sonra her parça tabak büyüklüğünde açılıp, üzerine yumuşak tereyağından sürülür.Biraz kıyır olması isteniyorsa tereyağı daha fazla kullanılabilir. Hamurları üstüste dizilerek işlem tamamlanır. En üsttekine yağ sürmeden ve hamurları fazla ezmeden yavaş yavaş 60-70 cm çapına gelinceye kadar büyütülür. Sigara böreği sarar gibi sekiz parçaya kesilip, arasına peynir koyarak sarılır. 30-40 dakika mayalandırıp, üzerine yumurta sarısı sürülür.180 C derecede üzerleri kızarana kadar pişirilir.

2 yorum:

Esra Kars dedi ki...

Canım benim sen yaparsında kötü olur mu birşey :) Afiyetler olsun size.
Öptüm seni.

masalmutfagi dedi ki...

Nilgüncüğüm ellerine sağlık valla özenerek bakıyorum benim hamur işleriyle hiç aram yoktur..:((yani çok merak ederim ama pek başarılı değilim