23 Nisan 2008 Çarşamba

KURABİYE





















Sonunda bende ne zamandır bloglarda görüp bayıldığım süslü kurabiyelerden yapabildim. Kızıma okulundaki arkadaşları için yapmaya söz vermiştim. Bebek kurabiyeleri hariç, diğerleri okula gitti.

Öncelikle kurabiyeler hakkında bir itirafta bulunmam gerekiyor. Bu güne kadar, satılan şeker hamurlu kurabiyelerin fiyatları bana hep çok uçuk gelirdi. Fakat, şimdi neden o fiyatlara satıldıklarını çok iyi anlamış bulunmaktayım :) Gerçekten büyük bir emek ve zaman isteyen bir uğraş bu şekilde kurabiye yapmak, onu anladım artık :)

Bunlar benim ilk şeker hamurlu kurabiyelerim olduğundan, görmemişlik yapıp bir sürü resim ekledim, lütfen mazur görün :) Elimde çok fazla kurabiye kalıbı yok. Olanların bir kaç tanesi hariç hepsini denedim.Bundan sonra kurabiye kalıpları da stoklamaya başlayacağım galiba :) Bu kurabiyeler sayesinde elimde kullanmadığım malzemelerin bazılarını da kullanmış oldum.

Kurabiye yapımı ile ilgili bir kaç tavsiyede bulunmak istiyorum. Bu konunun uzmanı olmasamda ilk defa yapacak olanlar için dikkat edilmesi gereken bir kaç şeyden bahsedebilirim.

Hangi kurabiye tarifini kullanacağınız çok önemli. Kurabiyeleriniz piştiği zaman kesildiği haliyle kalmalı, ne küçülmeli nede genişlemeli. Ben Esra'nın bana tavsiyesi olan Müge'nin Sable kurabiye tarifini kullandım ve gerçekten çok memnun kaldım.
Kurabiye hamurunu yağlı kağıt arasında açarsanız daha rahat edersiniz.

Kurabiyelerinizi pişirmeden önce tepsiye koyarken formlarının bozulmamasına çok dikkat edin. Bozulanlar varsa mutlaka düzeltin. Bu kurabiyeleri şeker hamuru ile kaplarken işinizi kolaylaştıracaktır.

Hangi kurabiye modellerini uygulayacağınızı, nasıl bir süsleme yapacağınızı mutlaka belirleyin. Bu size vakit olarak geri dönecektir :) Kullanacağınız renkteki şeker hamurlarını hazırlayın.

Kurabiyeler soğuduktan sonra, önce kurabiyelerinizin üstlerine ince bir tabaka şeker- çikolata yapımında kullanılan fırça ile (kesinlikle kıl döken bir fırça olmamalı) bal sürün.

Daha sonra tek tek kurabiyeleri süsleme yerine, önce bütün kurabiyeleri belirlediğiniz modelin zemin renginde şeker hamuru ile kaplayın. Şeker hamurunu kapladıktan sonra parmak izi oluştuysa, elinizde varsa şeker hamuru düzeltme malası ile düzeltebilirsiniz. Daha sonra örnek birer adet kurabiye süsleyin. Bundan sonra kalanları aynı şekilde bitirin. Bu şekilde kurabiye yaparak işinizi daha çabuk bitirmiş olursunuz. Kurabiye yapmaktan çok zevk aldim :) Yaparken çok eğleneceksiniz.



















27 yorum:

Delfina ; dedi ki...

Nilgüncüm,

Modelleme konusundaki başarın kurabiyelerde de devam etmiş.Hepsi çok zarif,hepsi çok güzel...

Ellerine sağlık...

Adsız dedi ki...

Nilgün'cüğüm
Her yaptığında olduğun gibi kurabiyelerinde de gösterdiğin özen, emek ve yaratıcılık o kadar belli ki...
Bütün detaylar yine son derece dikkatle ve atlanmadan düşünülmüş, renk uyumları yine gözü okşuyor, son derece hoş ve muntazam bir iş çıkarmışsın.
Ne diyeyim , harikasın...

meleklerim ve ben dedi ki...

Nilgüncüm yine herzamanki gibi harikalar yaratmışsın.Ellerine sağlık canım benim.

Esra Kars dedi ki...

Canım yine harikasın. Kurabiye konusunda da üstün yeteneğini gösterdin. Eminim en kısa zamanda yeni kurabiyelerini göreceğiz burada :)
Öptüm seni...

Mebrule dedi ki...

Canim sende muthis bi yetenek var, imrenerek bakiyorum yaptiklarina, cok cok begendim. Bende ilk defa yaptim seker hamurlu kurabiyelerden ve dun oglumun okuluna goturdum, 23 NIsan kutlamasi yaptim :) Dedigin gibi daha cok figur calisacagim bende, bir de sana sormak istiyorum seker hamurlu kurabiyelere baski yapiyorlar, bu nasil bir makina biliyormusun canim?

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Merhaba, kurabiyeler süper, ellerine sağlık.. Özellikle de biberonlu ve tulumlu figürlere bayılıyorum.. Kalıpları nereden temin edebilirim?

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Sevgili Nilgün,

Çocukları mutluluktan havalara uçuran, mucize tarif diyorum ben buna:)) Seninkiler ise beni bile çoook mutlu ederdi:)) Muhteşem olmuşlar....

Ellerine, emeklerine sağlık,

Sımsıcak sevgiler....

hcr hobi atölyesi dedi ki...

CANIM YİNE SÜPERSİN BAYILDIMMMMM...

pinar dedi ki...

ellerine saglık nilgün süper olmus bunlar.okulda cocukların favorısı olmussundur kesın :)devamını ısteyeceklerıne emınımm
sevgılerr

Yemekbahane dedi ki...

Nilgün'cüğüm,

İnanılmazsın gerçketn.Bu ilk deneme ise ben sonrakileri heyecanla bekliyorum gerçekten.Kurabiye hamurundan memnun kalmana çok sevindim.Gerçekten benim de sevdiğim bir hamur ve sıkça kullanıyorum. Önlüklerin üzerindeki tavşan vs.. onlar için nasıl bir kalıp kullandın? Cetvel kalıplardan mı ?

Ellerine sağlık tekrar.

Sevgiler
Müge

masalmutfagi dedi ki...

Aşkolsun Nilgüncüğüm hiç de ilk defa yapılan kurabiyeler gibi değil hepsi çok çok başarılı.Ellerine sağlık

lezzetlilerim dedi ki...

Süpersin arkadaşım ellerine sağlık. Sevgiler

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Sevgili Nilgün,

Çok güzel olmuşlar. Ellerine sağlık...

Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Delfina, Nuket, Dilek, Esra, Didem, Hacer, Pinar, Ulviye, Azize, Zerrin begenmenize cok sevindim, ilk olanlar seyler her zaman daha bir degerli oluyor galiba, ayrilmak zor geldi nerdeyse onlardan :)

Mebrule,iltifatina tesekkur ederim canim :) Soruna gelince tam anladim mi bilemiyorum ama, eger seker hamuru uzerine cikarilan cesitli sekillerden,desenlerden bahsediyorsan bunlari cesitli aletlerle saglayabiliyorsun.Bunlar rolling pinlar,mouldlar,patchwork kaliplar,impression mats,cetvel kaliplar olabilir. Eger kurabiye uzerinde yapilan yazi baskisini soruyorsan onun icinde harf baski setleri oluyor. Tam olarak ne istedigini soylersen daha ayrintili yardimci olmaya calisirim canim.

Asli, ben bu kaliplari linkteki yerden https://www.cookiecutter.com/index.asp satin almistim, ama burda da satan yerler mevcut. http://www.pastamalzemeleri.com dan veya bake shop magazalarindan temin edebilirsin canim.

Muge'cim benim kullandiklarim cetvel degil canim, su linklerdeki patchwork kaliplardan var bende.Ben bunlari kullaniyorum. Ayrica kurabiye tarifi icin tekrar tesekkurler :
http://www.squires-shop.com/cgi-bin/TLSstore.cgi?user_action=detail&catalogno=T50795

http://www.squires-shop.com/cgi-bin/TLSstore.cgi?user_action=detail&catalogno=T50743

Sinem sende hos geldin . Begenmen beni mutlu etti :)

Sevgiler...

Feyza Fidan dedi ki...

Nilgünümmm, diyecek söz bulamıyorum inan ki, harika kurabiyeler olmuş,enfesler, hele o kuzulara bayıldım kaldım vallahi, güzel ellerin dert görmesin canımcım,
Öpüyorum seni...

Adsız dedi ki...

Nilgüncüm kurabiyelerine bayıldım.hepsi birbirinden güzel emeğine sağlık ayrıca minik futbolcu için çok teşekkür ederim.seni öpüyorum kendine iyi bak.EBRU

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Nilgüncüm ne kadar düzgün olmuşlar, bayıldım inan ki. Hele ki kedişlerin sırtlarındaki detaylara bayıldım. Elinden çıkan her şey mükemmel senin.

HULYA dedi ki...

Nilgün'cüğüm,
hepsi de birbirinden güzel olmuş.detaylar olsun renkler olsun hepsi de birbirinden güzel.Ellerine sağlık canım.Sevgiler

Pastanı Seç dedi ki...

Canım pek güzel olmuş hangisine bakacağımı şaşırdım.

sevgiler

Bir Dilim Düş dedi ki...

Harikalar başka söze hiç gerek yok bence.

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

BEN 13 YASINDAYIM KURABIYE MAZEMELERİNİ BILMIYORUM YARDIMCI OLUN

duygu dedi ki...

nilgun hanim,
kurabiyeler gercekten harika gorunuyor. emeginize saglik. size danismak istedigim bir konu var. yardimci olabilirseniz cok sevinirim. ben patchwork kaliplarinin nasil kullanildigini bir turlu cozemiyorum. bunlar sadece baski gibi sekillendirmek icin olmamali diye dusunuyorum ama bildigimiz kumas patchwork tarzinda farkli renkli hamurlardan farkli parcalari kesip sekli bir araya getirmek de kaliplardaki ayrintilar cok kucuk oldugu icin pek olabilecek gibi gelmiyor. acaba deseni baskiyla cikarttiktan sonra ayrintilar boyaniyor olabilir mi. gida boyasini firca ile kullanmak mumkun mu. valla aklim ermedi. cok tesekkur ederim simdiden.

Unknown dedi ki...

Duygu hanim,patcwork kaliplari kullanmak biraz dikkat ve ozen istiyor.Sekilleri renkli yapmak istiyorsanız toz gida boyasi kullanarak renklendirin. Sivi boyalar kullanmayin, guzel olmayacaktir.Parcalarin renkli hamurla kesilip birlestirilmesi mumkun degil.Kullanmadan once patcwork kaliplari once pudra sekerine batirip silkeleyin daha sonra seker hamurundan sekil cikarin.Cikarma islemini yaparken kalibi hafifce masaya vurarak hamurun dusmesini saglayin.Kullanimi gercekten pratik isteyen kaliplar.Basarilar diliyorum :)

Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Duygu hanim, renklendirme icin dikkatli bir sekilde hamurlar biraz kuruduktan sonra, gida kalemlerini de kullanabilirsiniz.

Sevgiler...

duygu dedi ki...

ilginiz icin cok tesekkur ederim,
dediginiz gibi gida kalemlerini kullanmak en pratik yol galiba... bu kaliplarin adinin patcwork olmasi farkli sekilde kullaniliyor dusuncesi olusturmustu bende... son bir soru daha musadenizle:)) toz gida boyalarini suyla acip mi kullanmali acaba renklendirme icin, cunku bu boyalarin limon yagi gibi birseylerle uygulandigini okumustum sanki. iyi aksamlar... tesekkurler

Unknown dedi ki...

Duygu hanim,istediginiz kadar soru sorabilirsiniz, benim icin hic mahsuru yok :)
Toz boyalar firca ile direkt uygulaniyor kesinlikle sulandirma yapmayin. Fakat Turkiye'de ki toz boyalar firca ile nasil sonuc veriyor onu bilmiyorum.Bir kagit havlu uzerine dokeceginiz bir miktar toz boyayla fircayi renklendirip, hamurda istediginiz yeri boyayabilirsiniz.Tipki yuzde yanaklari ve dudaklari renklendirmede oldugu gibi.

Sevgiler...

Darlita Bakery dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.