18 Haziran 2007 Pazartesi

LİMON VE PORTAKALLI PEYNİRLİKEK

Biraz ara verdim, fakat son üç haftadır oldukça yoğun günler geçirdim. Son haftayı evde geçirmeme rağmen açıkcası pek mutfağa girdiğimi söyleyemeyeceğim :) Kızımla beraber çok güzel bir hafta geçirdik. Bende son haftaların yorgunluğunu üzerimden atmaya çalıştım. Evde olduğum zamanlar, notebook ve bilgisayar olmasına rağmen bilgisayara oturmuyorum. İşyerinde sürekli bilgisayar başında olduğum için, evde de vaktimi orda harcamak istemiyorum :) Zaten bizim ufaklıkdan pek fırsatta olmuyor :))

Zamanımı kızımla, evde değil arkadaşlarımı ziyarette ve dışarda gezerek geçirdim. Özellikle kızımın çok sevdiği arkadaşları Zeynep ve Ceyda ile yaptığımız gezi çok hoşuna gitti. Ayşegül'le kızlarımızın da birbirlerini bu kadar çok sevmeleri bizleri çok çok mutlu ediyor. Benim için harika bir haftaydı :) Fakat blog için bir şeyler yapabildiğimi söyleyemeyeceğim :) İki hafta önce yaptığım peynirlikek tarifimi yazmak dışında :))

Bloglarda peynirli kek tariflerini gördükçe bende evde denemek istiyordum. Daha önce hiç kendim yapmamıştım. İş yerine de getirdiğim bu tarifi ben çok beğendim ve arkadaşlarında çok hoşuna gitti. Benden bu tarifi bekleyen arkadaşlarımı daha fazla bekletmiyim :) Ben peynirlikeklerde olan çatlama olayını yaşamadım. Peynirli keki bir kaç tarifi uyarlıyarak oluşturdum.



24 cm. kelepçeli kalıp;
Taban Malzemesi :
150 gr. tereyağı,
İki paket Eti burçak bisküvi
Bir çay bardağı süt,
Malzemeler:
2 adet iri boy yumurta,
1 su bardağı şeker,
550 gr. labne peyniri (Ülker)
150 gr. süzme yoğurt,
1/2 cup un,
1 paket vanilya,
1 limon kabuğu rendesi,
1 limon suyu, bir küçük boy portakal suyu,
Bir çay kaşığı portakal esansı,

Yapılışı:
Tereyağını eritip, robotta çektiğimiz bisküvilerle karıştırıp, yumaşak olması için süt ilave ederek kaşıkla iyice karıştırdıktan sonra, yağlı kağıt serdiğimiz kalıbın tabanına elimizle bastırarak yerleştiriyoruz. Daha sonra folyo ile dışarıdan kalıbın altını çok iyi kaplıyıp, buzdolabına kaldırıyoruz. Yumurtaları şekerle uzun zaman, şekerler tamamen eriyene kadar çırpıyoruz. Diğer tarafta labne, yoğurt, un, vanilya, esans, limon kabuğu rendesi ve sularını ekliyerek onlarıda çırpıyoruz. Yumurtalı karışıma ekliyerek homojen bir karışım olana kadar karıştırıp; buzdolabından çıkardığımız kalıba boşaltıyoruz. Kalıbı yarıya kadar sıcak su dolu bir tepsiye yerleştirip, 200 C derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Kalıpta ılındıktan sonra, kalıpta en az bir gün boyunca buzdolabında bekletiyoruz. İki gün beklerse daha da güzel oluyor. Üzerine isterseniz meyve sosu yaparak dökebilirsiniz. Ben meyve sosu tadını baskılamasın düşüncesiyle dökmedim.

Afiyet Olsun...

11 yorum:

Adsız dedi ki...

pasta sevmek yeni tariflerini sabırsızlıkla bekliyordum . çok teşekkür ederim. bundan önceki kek tarifini denedim herkes bayıldı . ellerine sağlık. bu arada bengisu çok tatlı olmuş sana çok benziyor . kendine iyi bak . EBRU.{BAŞAKŞEHİR YOL ARKADAŞIN .ÖPTÜM SENİ

Unknown dedi ki...

Eski komsum,is ve yol arkasim Ebru'cum :))) deneyip begenmene cok sevindim canim... Is hayatindan sonra evde bebeginle umarim guzel gunler geciriyorsunuzdur. Bende seni ve ufakligi cok cok opuyorum...
Sevgiler...

NiNo dedi ki...

harika gorunuyor manzarada kekte ellerinzie saglik

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık Nilgüncüm, ne kadarda güzel bir görüntüsü var cheescake'inin. Gezinizde çok güzel geçmişe benziyor. Sevgiler..

ufukmutfakta dedi ki...

Nilgün çok güzel görünüyor, lezzet zaten malum. ellerine sağlık. Sevgilerimle....

Unknown dedi ki...

Nihan hanim bloguma hos geldiniz, tesekkur ederim :)

Selda'cim gezilerimiz harika gecti gercekten, tadi damagimda kaldi desem yeridir :)))Ev hanimi olmanin cok guzel taraflari varmis canim :)

Ufuk tesekkur ederim, dogrusu bende bu kadar lezzetli olmasini beklemiyordum :))

Sevgiler...

aylin dedi ki...

Nilgün'cüğüm,
ara vermene değmiş bence... Ne kadar güzel bir cheesecake yapmışsın... Ne kadar düzgün, ne kadar pürüssüz... Tebrik ediyorum, ellerine sağlık diyorum ve bir dilim de ben istiyorum...
Sevgiler,

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Nilgün harika bir cheesecake olmuş bu, pırıl pırıl inan... Nerelerdesin diye meraktaydım, dönüşün muhteşem oldu ;)

Unknown dedi ki...

Aylin'cim keske haberim olsaydi (is yogunlugundan maillerime bakamamistim) bende bir peynirlikekle katilabilseydim toplantiya, sanada ikram edebilirdim canim :)Kismet belki baska sefere olur :))) Guzel yorumun icinde tesekkur ederim :)

Esra'cim bu aralar pek pasta icin mutfaga giremiyorum fakat Temmuz'da insallah kizimin dogum gunu icin seker hamurlu bir pasta yapacagim :) Simdiden sabirsizlaniyorum :)))))
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

süpper yaa, cmt gunu ben de hayatımda ılk kez cheescake yapmak ıstıyorum. arkadasıma gıderken göturmek uzere.. yalnız 20 cm lık kalıbım var:( olurmu dersınız??
sevgıler
fıdan

Unknown dedi ki...

Sevgili Fidan benim ölçülerim 24 cm.lik kaliba bence iyi gelmişti. Sen istersen tarifte peyniri biraz azaltarak 20 cm.lik kalipla deneyebilirsin.
Sevgiler...