23 Mayıs 2007 Çarşamba

Şeker Hamuru


İşyerinden arkadaşlar şeker hamuru tarifinin blogda olmadığı uyarısında bulununca, bende şeker hamuru tarifini link olarak vermeme rağmen blogda da tarif olarak bulunmasını istedim.
Bu benim kullandığım şeker hamuru tarifidir.

Gerekli olan malzemeler :

3 yemek kaşığı jelatin,
125 gr. glikoz,
60 ml. su,
1 tatlı kaşığı aroma (portakal,vanilya,limon,badem vs.)
1 tatlı kaşığı gum arabic,
3 tatlı kaşığı su,
900-1000 gr. ince çekilmiş pudra şekeri,

Yapılışı :

Jelatini suya katıp benmari usulu(kaynayan su dolu tencerenin üzerine ikinci bir kap koyarak) kaynamadan ısıtarak eritiyoruz, jelatinin tamamen erimesi gerikiyor (ısı çok önemli kaynama noktasının hemen altında bir ısıda) glikozu, aromayı ve üç tatlı kaşığı su içinde erittiğimiz gum arabic'i ilave ediyoruz. Daha sonra pudra şekerini azar azar ilave ederek karıştırıp, yoğurmaya başlıyoruz. Purda şekerini hamurun kızamına göre ayarlamak gerekiyor. İstenilen renkte gıda boyası ile renklendirme yapıyoruz.

Şeker hamurunun güzel olması için pudra şekerinin çok çok ince çekilmiş olması gerekiyor. Bu pudra şekerini en iyi Celal Usta'dan temin edebilirsiniz. Marketlerde satılan pudra şekerlerini mutlaka robotta bir kaç kere çekerek kullanmak gerekir. Şeker hamurunun elastikiyetini sağlayan jelatin olduğu için son kullanma tarihine çok dikkat edin. Şeker hamurunun içine kitre, tylose-c veya cmc katarak modelleme hamuru olarak kullanabilirsiniz. Bunun için 2-3 adet ak kitreyi bir miktar sıcağa yakın suyun içine koyduktan sonra bekletip, yumuşattıktan sonra süzgeçten geçirerek şeker hamuruna katın.Tylose-c ve CMC' yi direkt hamura katıp yoğurarak kullanabilirsiniz. Şeker hamurunu bir kaç kat streçe sardıktan sonra buzdolabı poşetine koyup, hava almıyacak şekilde saklamak gerekir. Bir gün beklettikten sonra kullanmak daha iyi sonuç verecektir. Hazır şeker hamurlarının üzerinde bir yıl kullanım ömrü olduğu yazmaktadır.


17 yorum:

Adsız dedi ki...

pasta sevmek bende ne zaman verecek bu kadar güzel pastalar yaptığı hamurun tarifini diyordumki çok teşekkür ederim. sana eşin ve kızınla mutluluklar ve bol pastalı günler

pastasevmek dedi ki...

Seker hamuru tarifi diger bloglarda bulundugu icin gerek gormemis link olarak yeterli olur diye dusunmustum ama yanlis dusunmusum galiba :))) Tesekkur ederim iyi dileklerin icin ....
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

şeker hamurunun tarifi için teşekkür ederim. En kısa zamanda yapmaya çalışacağım.
hediye

pastasevmek dedi ki...

Hediye'cim uyarin icin ben tesekkur ederim canim :))
Sevgiler...

Pastanı Seç dedi ki...

Selamlar çok güzel anlatmışsınız.Ama benim şeker hamurumda sürekli çatlama oluyor.Sizce neden?Bir de sizinkini deneyeceğim.Ancak bir şey sormak istiyorum.Margarini neden ekliyoruz?Benimkinde yokta.
Normal şeker hamuruna(kaplama için) tayloz koymuyormusunuz neden?
Toz var benim elimde modelleme için yaklaşık kaç kilo şeker hamuruna ne kadar toz olarak ekleyeyim?çok soru sordum dimi?

teşekkürler

Nilgün ÜLKER dedi ki...

Sevgili Aylin, bu benim cok onceleri yaptigim seker hamuru tarifim. Fakat su an yaptigim seker hamuru tarifi gercekten cok guzel. Ben margarini hem hamurun ele yapismamasi ve hazir seker hamurlarinda kullanilmasi sebebiyle koyuyordum. Fakat tad olarak guzel olmuyor bence.Catlama olayi, pudra sekerinin kalitesinden veya jelatinin az ve dogru kullanilmamasindan olabilir diye dusunuyorum.Simdi verecegim tarifle hem tadı, hem kullanimi harika bir seker hamuru yapabilirsin. 60 ml. su icine iki yemek kasigi jelatin koyup kaynatmadan erit ve uc yemek kasigi tepeleme dolusu glikoz ekleyip tamamen cozulmesini sagla. 3 tatli kasigi su ile bir tatli kasigi gum arabici eritip bu karisima ekle.Bir cay kasigindan biraz az herhangi bir aromayi ekle ve pudra sekerini azar azar ekleyerek yap canim.Tylose modelleme hamurunda, hamurun daha cabuk kurumasini ve sert olmasini saglamak icin kullaniliyor. Kaplamada kurumaya ve zor acilmaya sebep olabilir. Pudra sekerini Celal Usta'dan aliyorsundur umarim.
Sevgiler...

pastacity dedi ki...

nilgüncüğüm mail adresini alabilirmiyim sakıncası yoksa. yada ben sana vereyim funmeseli@yahoo.com ordan bana mail adresini yazabilirmisin?sana danışacağım birşey var müsaitsen

ela'M dedi ki...

nilgün hanım, tarifinizi okudum. gum arabic nedir? sanırım yurt dışından geliyor. bir de bu aramoları aktardan alsak olur mu?

virego yücel dedi ki...

nilgün hanımefendi.biz size izmirden ulaşmaya calışan bir ciftiz. eşim ve ben buişe aşık olduk ama tek hatamız izmirde ikamet etmemiz ve bu konuda bize yardım edecek kimösemmizin olmayışı. sizden rica ediyoruz lütfen bize fügür yapımında kulana bilecegegimiz cd veya kıtap nerden temin edebiliriz. şimdiden teşekkürler saygılar.

Nilgün ÜLKER dedi ki...

Guzin'cim gum arabic bir tur dogal katki maddesi. Yenilebilir yapistirici olarakta kullaniliyor, ben ingiltere'den getirtmistim. Alisveris linkleri kisminda adresleri mevcut.Aromayi tabiki aktarlardanda temin edebilirsin. aroma olarak mutkala belirt.

Sevgili Yucel, benim icin bu is bir hobi, ben herhangi bir kursa gitmedim. Fakat bu isle ilgileniyorsaniz Istanbul'da modelleme kursu veren yerler mevcut.www.pastamalzemeleri.com bu adresten kurs hakkinda bilgi alabilirsiniz.Kitap olarak size modelleme konusunda Cakes with Character(Maisie Parrish)kitabini ozellikle ve Debbie Brown kitaplarini tavsiye ederim.Bu kitaplari bulabileceginiz sitelerin adreslerine online alisveris siteleri olarak sayfamdaki linklerden ulasabilirsiniz.http://www.vimeo.com/292056 bu linkten Lorraine'in videolarina bakabilirsiniz.
Umarim faydali olabilmisimdir.

Sevgiler...

pasthane dedi ki...

sevgili pasta sevmek sana bir sorum olucak şeker hamuru yada modellemede fğürleri ne ile yapıştırabiliriz su pek sağlıklı olmadı bi soruda pandiapanyanın üstüne direk şeker hamurunumu kaplıyosun görüntünün düzgün olması için kullandığı bişi vaarmı acil cevaplarsan sevinirim

Nilgün ÜLKER dedi ki...

Sevgili Pasthane, figurlerde yapistirma amacli yenilebilir yapistiricilari (edible glue) kullanmak en sagliklisidir. Hazir olarak satildiklari gibi istersen kendinde yapabilirsin. 1 tatli kasigi CMC,Gum Arabic,Tylose C den herhangi birini 2 yemek kasigi su ile karistirip beklet ve bu karisimi yapistirmada kullan.Eger elinde bunlardan yoksa glikoz ile yapistirmayi dene.
Pandispanyalarin uzerine herzaman cok ince bir tabaka krema veya ganaj kullanmak gerekir. Pastalarin kaplamasinin guzel olmasini istiyorsan traslamayi guzel yapip,seker hamurunu biraz kalin kaplaman gerekir.Cok ince kaplama iyi sonuc vermez.Birde kaplamada plastik duzeltici(smoother) kullanilabilir.(http://www.shopbakersnook.com/m5_view_item.html?m5:item=312) Linkten gorebilirsin.


Sevgiler...

Ebrulî dedi ki...

Selam,
şeker hamuru tarifinizi az önce denedim. başka yerlerden aldığım tariflerde başarılı olamamıştım, hep bir sorunla karşılaştım; ya çok sert oldu yada toz halde kaldı... ancak sizin tarifiniz bir harika :) teşekkürler, sevgiler...

Pasta Dantela dedi ki...

MERHABALAR NİLGÜN HANIM HERŞEYDEN ÖNCE ÇOK GÜZEL ÇALIŞMALR ELLERİNİZE SAĞLIK ÖZELLİKLE İNSAN FİGÜRLERİNDEKİ İFADE VE AĞIZ ŞEKİLLERİ ÇOK BEĞENDİM HİÇ KURS ALMADIĞINIZI SÖYLEMİŞSİNİZ YZILARINIZDA BİDE ALSANIZ NE OLUR BİLMEM ARTIK ARABİK GUM ŞEEKER HAMURUNA HANGİ ÖZELLİĞİ VERİYOR GUM SAKIZ DEMEK DEĞİLMİ ARAP SAKIZI MI OLUYOR BU MADDE VERDİĞİNİZ ALIŞVERİŞ SİTELERİ TÜRKİYEYE GÖNDERİYORMU BAZI YERLER GÖNDERMİYORDA BU KONUDA BİLGİLENDİRİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM SEVGİ İLE KALIN...

Nilgün ÜLKER dedi ki...

Sevgili Nevin hanim, gum arabic (arap sakizi)seker hamuruna elastikiyet verme ve yirtilma olaylarinin daha az olmasini sagliyor.Blogumda bulunan alisveris siteleri benim sorunsuz alisveris yaptigim yerlerdir. Rahatlikla deneyebilirsiniz.

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

maisie parrish' in kitapları türkiyede satılmıyor sanırım, anladığım kadarıyla sizde var nereden satın aldığınızı öğrenebilir miyim ?

Nilgün ÜLKER dedi ki...

İngiltere'den internet üzerinden sipariş vererek temin etmiştim.