20 Nisan 2007 Cuma

ÇİKOLATALI ÇATLAK KURABİYE


Bu kurabiyeyi Pastaci Burcu'nun sitesinde ilk gördüğümde kesin denemeliyim diye hemen not almıştım. Şu ana kadar iki kere yaptım.Daha pek çok sefer yapacağım kesin :))) Ben bu kurabiyeye tam not verdim :)

Geçen haftasonu lise yıllarından beri irtibatımın hiç kopmadığı dostum değil kardeşim olan Ayşegül'lerle beraber Yakacık Aydos Mesire yerindeki göle pikniğe gittiğimizde de bu kurabiyelerden yapmıştım. O kadar beğenildiki keşke daha fazla yapsaydım dedim. Çocuklar resmen kapıştılar diyebilirim :) Beyler tarafından da çok sevildiler.

Ben Burcu'nun verdiği tarifte bir iki ufak değişiklik yaptım ve yaptığım tarifi veriyorum. İlk denediğimde tarifte şeker miktarını cup ölçüsü ile değil 200 ml. bardak ile yapmama rağmen bana çok tatlı geldiğinden bu sefer miktarı daha da düşürdüm ve bu ölçü bana tam geldi.

Malzemeler:

100 gr. bitter kuvartür çikolata
80 gr. tereyağ,
1 cup (240 ml) un,
1 yumurta,
Bir su bardağından(200 ml) iki parmak eksik şeker,
1/4 tatlı kaşığı karbonat,
2 yemek kaşığı (silme) kakao,
Bir su bardağı kırılmış fındık,
Bir miktar pudra şekeri,

Yapılışı :

Benmaride eritilen çikolata ve terayağ biraz soğuduktan sonra içine çırpılan yumurta, şeker , kakao, un, karbonat eklenip kaşıkla karıştırıldıktan sonra içine kırılmış fındıklar ilave edilip yoğurulur. Daha sonra hamuru bir süre (15 dk.) buzdolabında dinlendirip, ceviz büyüklüğünde hamurları yuvarlayıp, üzerlerine hafifçe bastırılir. Pudra şekerine buladıktan sonra yağlı kağıtlı tepsiye aralıklı bir şekilde dizilir. Bu ölçülerle tam bir tepsi kurabiye çıkıyor.

Kurabiyeler fırından çıktıklarında çok yumuşak oldukları için tepsiye hiç dokunmadan orda soğumalarını bekledikten sonra alınmalı. Ben yumuşak olmalarını istediğimden 170 C derece 15 dk. pişirdim. Eğer dışı biraz daha sert olsun istiyorsanız Burcu'nun yazdığı gibi 180 C derecede pişirebilirsiniz. Dakikayı geçirir ve ısıyı artırırsanız sert kurabiyelere sahip olabilirsiniz. Bunu siz zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

7 yorum:

aylin dedi ki...

Eline sağlık Nilgün. Bu kurabiyeleri ben de denemek istiyorum. Ama senin yaptığın gibi yumuşak olsunlar istiyorum... 15 dk. yetiyor di mi? Fırından çıkınca zaten biraz daha sertleşiyorlar çünkü... Sevgiler,

Unknown dedi ki...

Nilgüncüm ellerine sağlık. Pikniğinizinin yerini gördüğümde hemen direk oraya odaklandım. Göl nerede acaba? Benim ailemde Yakacıkta Aydos yolunda oturuyorlar. Çocukluğumdan beri pikniklerimizi hep Aydos ormanında yaparız ama göle hiç gitmedik. Acaba Fenerbahçe tesislerinin oralardamıki? Ailemi ve İstanbul'u özlediğimi hissettirdin bana. Neyseki 15-20 gün sonra oradayım. Sevgiler..

Unknown dedi ki...

Aylin'cim ben 170 C derecede 15 dk. tuttum ve icide disida yumusak kurabiyelerim oldu :) Ilk seferde 180 C derecede 15 dk. tuttugumda disi daha sert ici yumusak olmustu canim...

Selda'cim beraber gittigim arkadasimda oraya yakin (Pendik) oturmasina ragmen bilmiyordu :) Bizde gorumcemden ogrendik. Besinci kapidan girdikten sonra tabelalari takip edip gole variyorsun,harika bir yer:)Cocuklar ordeklere ve kazlara bayildilar :)Geldiginde mutlaka gitmeni tavsiye ederim canim :)
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Nilgun Hn,
Sevgi'ye ulasamıyorum.Beni aramasını rica edebilrmiyim? Şimdiden tskler..
Sevgiler
Alev

Unknown dedi ki...

Alev hanim, Sevgi abla su an burda cok mesgul oldugu icin sizi arayamamis en kisa zamanda sizi arayacakmis.
Sevgiler...

LaMa dedi ki...

Merhabalar Nilgun,
Kuvertur ciolata yarine normal colata kullanilsa olur mu dersin?
Tesekkurler....

Unknown dedi ki...

Sevgili Lama, acikcasi bende bilemiyorum normal cikolata ile denemedim ama bana kurabiyede farketmez gibi geliyor :) Ganas yapiminda bir tecrubem olmus ve kremayla normal cikolatayi cirpinca dokusunun degistigini gormustum.Fakat kurabiye de ayni olayin olacagini sanmiyorum. Denersen ve sonucunu bildirirsen cok sevinirim :))))
Sevgiler...