6 Mart 2007 Salı

Limonlu Pasta


Bugün geçen hafta yaptığım limonlu pastanın tarifini vermek istiyorum. Pastanın görüntüsü pek hoş olmasada tadı gerçekten çok nefisti. İşyerindeki arkadaşlarımdan da okey aldı bu pasta :)
İş çıkışı akşam eve yorgun argın geldikten sonra içimdeki pasta yapma isteği depreşti ve The Home Guide to Cake Decorating kitabında gördüğüm bir tarifi çok merak ettiğim için uygulamak istedim. Aslında limonlu şeylerle aram olmamasina rağmen daha kitabı elime ilk aldığımda bu tarifi denemek istemiştim. Bana ilginç gelmişti. İyiki denemişim bundan sonra canım hafif bir pasta istediğinde rahatlıkla uygulayacağım bir tarif... Görüntüsünde ve tarifte değişiklik yaptığım için ben parentez içinde orjinal ölçülerini de veriyorum. Aslında niyetim kenarları fındıkla kapladıktan sonra üstüne şeker hamurundan yapılmış çiçekler serpiştirmekti. Fakat kazayla elimden pastanın üstüne fındık kırıkları düşünce her tarafına serpiştiriverdim :)
Pastanın pandispanyası klasik sünger pasta, ben yaptığım pandispanya tarifini yazıyorum.
20 cm lik kalıp;

Pandispanya:

4 adet yumurta,

1 su bardağı şeker,

40 gr. tereyağ (eritilmiş),

Yarım çay bardağı süt,

3/4 su bardağı un,

1/4 su bardağı nişasta,

Bir paket premium vanilya,

Bir paket kabartma tozu,

Yapılışı :

Yumurtaların sarıları ayrıldıktan sonra, beyazlar şekerin 3/4 ile en az 10 dk. yüksek ayarda çırpılır. Yumurtanın sarıları kalan şeker ve vanilya ile çırpıldıktan sonra eriltilmiş soğutulmuş yağ ve yarım bardak süt ilave edilip çırpmaya devam edilir. Yumurta beyazı karışıma konduktan sonra tahta kaşık ile dikkatli bir şekilde alttan üste doğru karıştırılır. 3-4 defa elenmiş un, nişasta ve kabartma tozu iki-üç seferde dikkatlice karışıma yedirilir ve yağlı kağıt kaplanmış kalıba aktarılır.

180 C derecede 40-50 dk. pişirilip, kontrol edilerek alınır. Ters çevrilip soğuduktan sonra kalıptan çıkarılır.

Krema:

3 yumurta sarısı,

1,5 su bardağı pudra şekeri (75 gr.)

1 limon kabuğu, ( 2 tatlı kaşığı )

90 ml. limon suyu,

100 gr. tereyağı, (180 gr)

400 ml. Tikveşli krema , (500 ml.kremşanti)

Yapılışı :

Benmari düzeneği kurulduktan sonra, yumurta ve şeker çırpılır, limon kabuğu ve suyu ilave edilir. Benmari düzeneğindeki bu karışıma yağ ilave edilerek yaklaşık 15-20 dk. sürekli karıştırılarak krem haline gelene kadar pişirilir. Daha sonra soğuyana kadar mikserle çırpılır. Soğuduktan sonra içine krema ve bir krema sertleştirici ilave edilerek iyice mikserlenir.

Pandispanya üçe bölündükten sonra portakal suyu ile ıslatılır, araları krema ile kaplanır. Üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Ben vakit darlığından dolayı üzerine 125 gr. beyaz kuvertur ve 60 ml. kremayı karıştırıp döktüm ve fındık kırıkları ile kapladım. Orjinalinde üzerine meyve özü ile yapılmış bir tür sos dökülüyordu.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık Nilgüncüm. Limonlu pastalar her zaman beni cezbetmiştir. Bir blogun olduğunu bilmiyordum tesadüfen gruptaki kim kimdire bakarken rastladım. İyikide görmüşüm. Herşey çok güzel.
Sevgilerimle
Selda

Unknown dedi ki...

Selda'cım hoş geldin :) Ben blogumu blog listesine henüz açmadım :) Sadece kim kimdir kısmına yazmıştım :) Henüz çok yeni bir blog eksikliklerimi tamamlayınca haber veririm diye düşünmüştüm :)Çok teşekkür ederim.Her zaman beklerim canım :)))
Sevgiler...